07-12-07

GUY VERHOFSTADT: LE FLAMAND PRÉFÈRE

verhofstadt

Zeer terecht waren heel wat mensen verbaasd toen zij vernamen dat Guy Verhofstadt die aan het hoofd stond van de regeringscoalitie die de verkiezingen verloren heeft, n.a.v. een crisis die maar niet opgelost geraakt, tot informateur aangesteld werd.

 

Ze waren nog verbaasder toen meegedeeld werd dat hij in feite een formatieopdracht kreeg voor het vormen van een zogenaamde ‘noodregering’. Niet alleen is er nergens in de grondwet van een noodregering sprake en ze kan dus wettelijk niet bestaan maar in een democratie is het niet mogelijk dat de verliezer van de verkiezingen, tegen de uitspraak van het volk in, een nieuwe regering in elkaar steekt en ze dan nog gaat leiden.

Wat is er hier aan de hand?

Het volstaat de kranten van de laatste maanden te lezen om het antwoord te vinden. Leterme vergaarde meer dan 800.000 stemmen maar dat waren Vlaamse stemmen. In Wallonië staan ze dus zeer wantrouwig t.o.v. de man. Hij was het bovendien die nog niet zo lang geleden verklaarde dat de Walen intellectueel niet in staat zijn Nederlands te leren. Dit hebben ze hem nooit vergeven en bijgevolg saboteerden de Walen maandenlang zijn formatiepogingen. Ondertussen bezongen hun kranten de lof van Verhofstadt. Hij was duidelijk de Vlaamse kandidaat van de Franstaligen en dit bleek ook uit de wijze waarop de Franstalige pers op zijn aanstelling reageerde.

 

 

Oordeel zelf:

  • Er was dus toch nog een staatsman (Le Soir van 4 december)
  • Hij beschikt over veel troeven om zijn opdracht te kunnen voltooien (La Libre Belgique van 4 december)
  • Verhofstadt: het geheim wapen van de koning (La Libre Belgique)
  • De verbeelding aan de macht (La dernière heure van 4 december)
  • Hij is het geliefkoosd mannetje van de Franstaligen uit dit land (Vers l’avenir van 4 december)
  • Guy Verhofstadt beschikt over een belangrijke troefkaart in dit spel, nl. de Franstaligen (L’Echo van 4 december)

En waarom wordt hij zo graag gezien door de Franstaligen? Het antwoord op deze vraag kan o.m. gevonden worden in het Waalse dagblad Vers l’avenir van 5 december. Daar staat letterlijk het volgende te lezen: wij dachten dat Verhofstadt de Vlaamse eisen onder de mat had kunnen vegen. De fundamentalisten van de CD&V hebben dit belet.

 

Verhofstadt heeft de voltallige Franstalige pers achter zich en het zijn ook die kranten die door het hof in Laken worden gelezen, vooral omdat de koning zelf Franstalig is. Het is het niet moeilijk om in België eerste minister te worden. Je laat gewoon de Vlaamse eisen vallen en het je hebt aan de belangrijkste voorwaarde voldaan.

 

Hoe lang zullen we dit nog verdragen?

 

12:32 Gepost door Francis Van den Eynde in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.