14-12-07

Bescherm niet mij, bescherm mijn vrijheid.

In Nederland is er nogal wat te doen over het feit dat Geert Wilders een film maakt waarin hij de Koran verscheurt en ook over de kunstfoto’s van Soorah Herah waarop homoseksuele mannen te zien zijn die maskers dragen van de profeet Mohammed.

Een Nederlandse freelance journaliste die in Jordanië woont, schreef hierover in de NRC van woensdag 5 december een vrije tribune onder de tittel: bescherm niet mij, bescherm mijn vrijheid. Ze vertelt dat ze in een moslimland woont en dat als ze de islam achterlijk zou vinden ze dit daar niet zou durven vertellen. Sterker, dat ze op dit ogenblik al niet durft toegeven dat ze ongelovige is. Ongelovig is immers erger dan christen of joods. Volgens sommige moslims mogen ongelovigen trouwens worden gedood en respect kunnen ze uiteraard niet verwachten.  Ze leeft dus nu in angst.  Maar voegt er aan toe dat deze angst verergert wanneer ze denkt aan bovenvermelde film en foto’s. Toch vindt ze dat ze het voor Geert Wilders en Soorah Herah moet opnemen.

Ze zegt dat indien moslims zich bijvoorbeeld door de film beledigd voelen ze dan in Nederland maar naar de rechter moeten stappen. Hetzelfde geldt voor de kunstwerken van Soorah Herah.

Ze gaat ervan uit dat Nederland op de wet vertrouwt en dat bijgevolg conflicten langs de wettelijke weg dienen geregeld te worden.

Ze ergert zich dan ook aan het feit dat de Nederlandse regering volgens de kranten haar bezorgdheid heeft geuit omtrent de filmplannen. Ze vindt het maar niets dat de directeur van het museum waarvoor de bewuste foto’s bestemd waren, deze nu weigert.

Het probleem is, zo zegt ze, niet Wilders maar het feit dat in sommige delen van de wereld discussie onmogelijk is geworden en ze vindt dat we ons hiertegen moeten blijven verzetten. Provoceren mag nooit tot geweld leiden, wel tot gesprek en ook tot de rechtbank, als dat moet.

Helaas, zegt ze, lijkt de Nederlandse regering dat te vergeten: deze regering legt niet uit waarom een film als die van Wilders wel moet kunnen. In plaats daarvan wil het kabinet een gekozen parlementslid zijn mond doen houden door hem te wijzen op zijn ‘verantwoordelijkheid t.o.v. de samenleving’ (aldus de minister van justitie).  Ze stelt vast dat we meer en meer gaan naar een maatschappij die door angst gedomineerd wordt en dit kan niet aanvaard worden.

Daarom is zij de mening toegedaan dat zij, zelfs al brengt dit haar in Jordanië in de problemen, zowel het initiatief van Wilders als dat van Soorah Herah moet blijven verdedigen.

Moedige vrouw die journaliste. Zouden de Europese regeringen er geen voorbeeld aan nemen?

10:00 Gepost door Francis Van den Eynde in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.