21-12-07

MIDDELEEUWSE LECTUUR EN POLITIEKE CORRECTHEID

othello

In het bij het Davidsfonds verschenen boek over de Middeleeuwse ridderromans in Europa “Superhelden op perkament” heeft een van de mede-auteurs, professor Jef Janssens, het in zijn inleiding over een merkwaardige politiek correcte reactie t.o.v. het overbekende “Roelandslied”.  Hij vertelt namelijk dat hij van de specialist Middeleeuwse epiek van het “Centre d’Etudes Supérieures de Civilisation Médiévale” uit Poitiers vernomen had dat deze weigerde les te geven over het “Chanson de Roland”.  Hij kon zich immers niet verzoenen met de gewelddadig-militante kruistochtsfeer en de gruwelijke compromisloosheid van het eerste Franse literair meesterwerk.

Middeleeuwse literatuur toetsen aan de criteria van politieke correctheid van de huidige heersende ideologieën…  Wat gaan wij nog meemaken?

Wat mij echter misschien nog meer ergert is dat de twee auteurs van het Davidsfondsboek deze houding niet afkeuren.  Misschien durven ze niet, maar waar gaat deze waanzin eindigen?  Mag ik de aandacht van de betrokkenen er op vestigen dat ze nog wel andere literaire werken van politieke censuur onder de loupe zouden kunnen nemen?  Shakespeare bijvoorbeeld: Hij maakte van de moordenaar Othello een Moor…  Het zou misschien aanbeveling verdienen dit toneelstuk toch eventjes voor te leggen aan het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding, zodat het desgevallend de oude William uit Stratford-upon-Avon voor de rechtbank zou kunnen dagen…

11:19 Gepost door Francis Van den Eynde in Politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.