20-02-08

GELUKKIG IERLAND

chieftains

Wie belangstelling heeft voor Ierse muziek, kent The Chieftains: een groep die niet alleen uitstekende muziek brengt, maar dit bovendien op de meest traditionele wijze doet.  Je kan gerust stellen dat The Chieftains op dat vlak puristen zijn.  The Chieftains hebben bovendien gezorgd voor de muziek van een aantal films, die je als klassiekers kan beschouwen zoals bv.  “Barry Lyndon” van Stanley Kubrick en “Rob Roy”.

Met andere woorden: de trouw aan de muziek van eigen bodem heeft The Chieftains niet belet wereldberoemd te worden.  Sterker, zij hebben een aantal CD’s uitgegeven waarin wereldvedetten van zowel pop als opera samen met hen Ierse muziek ten gehore brengen.  Een paar voorbeelden: Pavarotti, Van Morrison, Linda Ronstadt, Elvis Costello en zelfs de Rolling Stones.  Sommige van deze sterren brengen ook nationalistische liederen.  Sinéad O’Connor bijvoorbeeld, die op een ontroerende wijze “The Foggy Dew” vertolkt, één van de meest gekende Ierse patriottische liederen.

In Ierland kan dit allemaal.  In Vlaanderen hebben wij natuurlijk geen popzangers als Sinéad O’Connor of Van Morrison, maar stel je voor dat bv. Clouseau of Natalia plots een CD zouden uitbrengen met Vlaams-nationale liederen.  Ze zouden onmiddellijk door weldenkend links afgemaakt worden met epitheta zoals: “in zichzelf gekeerd”, “van de wereld afgesloten”, enz… De Morgen zou hysterisch worden, de Standaard pretentieus en hun kansen om op de VRT te komen zouden bijna tot nul worden herleid.  Dat is nu eenmaal het verschil van de differentie.

Wanneer raken wij eindelijk van de dictatuur van de weldenkenden af?

10:38 Gepost door Francis Van den Eynde in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (1) | Tags: chieftains, ierland |  Facebook |

Commentaren

Cosmopolitan Chicken Project Francis,
Waarschijnlijk heeft u nog nooit gehoord over dat project, daarvoor moet u Knack van deze week lezen. In het godvergeten dorp Kemzeke (Stekene) staat een voormalige kippenkwekerij waarvan het dak bedekt is met de grootste belgische vlag ooit. Het is het museum van Verbeke Foundation. Verbeke is tegen extreemrechts en tegen het Vlaams Belang, met zijn kippen project zegt hij het VB te bestrijden. Verbeke staat gekend als een beetje gek, spreek de mensen aan over Verbeke en zij brengen hun vinger naar hun voorhoofd. Wat ik u wou vragen : lees het artikel en schrijf er een commentaar over, niemand kan dat beter dan u. Wij zullen uw artikel zeker overnemen in ons plaatselijk blad.
Met Vlaams nationale groeten.
Ivo de Cock

Gepost door: Ivo de Cock | 20-02-08

De commentaren zijn gesloten.