15-04-08

50 JAAR EXPO ’58 EN…VLAANDEREN

expo

N.a.v. de 50e verjaardag van de opening van de wereldtentoonstelling van ’58, staan de kranten en tijdschriften bol van nostalgische artikels over die periode.  Ook op radio en televisie wordt er veel aandacht aan geschonken.  Waarom niet eigenlijk?  Nostalgie kan geen kwaad en heimwee naar de vervlogen tijd is van alle tijden.  Dit allemaal op voorwaarde dat de geschiedenis geen geweld aangedaan wordt.  Wat naar mijn mening vaak ontbreekt in wat nu over de expo van toen verteld wordt, is het feit dat de Vlamingen alles behalve in hun nopjes waren met de wijze waarop deze werd georganiseerd.  Ik woonde toen als kleine jongen in het centrum van Brussel en herinner mij nog heel wat van de wereldtentoonstelling omdat veel familieleden en kennissen van mijn ouders, die met de trein uit de Kempen en Vlaams-Brabant kwamen, op mij beroep deden om ze met de tram naar de Heizel te loodsen en op het terrein van de expo zelf hun gids te zijn.  Ik weet dus nog zeer goed dat heel wat mensen zich ergerden aan het feit dat het personeel van de tentoonstelling vaak ééntalig Frans was, zelfs wanneer het in Vlaanderen ingezet werd (bv. de hostessen die aan de Nederlandse grens toeristen moesten welkom heten).  In het Centraal station van Antwerpen werd ééntalig Franse publiciteit voor de tentoonstelling gevoerd en het schabouwelijk Nederlands van de commissaris van de wereldtentoonstelling, baron Moens de Fernig, was niet echt van aard om zijn populariteit in Vlaanderen te verzekeren (hij werd in ‘t Pallieterke baron de Faire Niks genoemd). 

Ook de opschriften in een aantal paviljoenen waren uitsluitend in het Frans.  Ik heb nog de sporen gezien van de pekeieren, waarmede de oude Flor Grammens het Franse paviljoen als protest hiertegen getrakteerd had. 

Wat er ook van zij, de Vlamingen waren over de gang van zaken alles behalve tevreden en de organisatoren van de expo zagen er zich toe verplicht om de gemoederen te sussen door hals over kop nog een “Vlaamse dag” op het getouw te zetten.

Ook mag niet vergeten worden dat precies bij de eerste verkiezingen die na de expo plaats vonden, het Vlaams-nationalisme in België opnieuw politiek doorbrak vermits de Volksunie, die tot dan slechts over 1 zetel beschikte, er plots 5 binnenhaalde.

17:05 Gepost door Francis Van den Eynde in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: expo 58, volksunie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.