29-10-08

De forel van de Führer…en van Yves Desmet

forel

In dit landje is het surrealisme nooit ver weg.

België kampt met een financiële crisis die vergeleken kan worden met deze van de jaren ’30 van de vorige eeuw en geraakt bovendien ook niet uit zijn institutionele problemen en dit sinds de verkiezingen van juni 2007.  Wat hield echter een heel deel van de opiniepers de laatste dagen bezig?  Een TV-kookprogramma waarin naar verluidt zou verteld worden hoe je de geliefkoosde schotel van Adolf Hitler, forel in botersaus, moet klaarmaken.

De kampioen in de verdediging van de uitzending was niemand minder dan Yves Desmet, hoofdredacteur van de Osservatore Romano van de politieke correctheid in dit land.

In De Morgen van gisteren vond hij er niets beters op dan de tegenstanders van de uitzending van censuur te beschuldigen.

Nu is het zo dat de strijd tegen censuur ons allen heilig moet zijn, maar kon Desmet nu echt geen betere zaak verdedigen dan deze van een programma waarin ons medegedeeld zou worden wat de besnorde met de bles nu toch zo graag tussen zijn kiezen stak?

Leert deze culinaire aangelegenheid ons misschien iets bij?  Vernemen wij dankzij haar meer over de diepere oorzaken van de Tweede Wereldoorlog?  Vertelt ze ons meer over de psyche van mensen die het in het midden van de twintigste eeuw nodig vonden een ware genocide tegen de joden op het getouw te zetten en deze ook met de gekende grundlichkeit probeerden door te voeren?  Verklaart deze forel met botersaus iets meer over de achtergrond van die mensen die erin geslaagd waren in hun eigen land en in een groot deel van Europa op enkele jaren tijd een supertotalitair regime op te bouwen?

 

Desmet gaat nog verder: hij haalt er Hannah Arendt bij om zijn betoog wat meer body te geven.

Zou deze dame, die ons een prachtige analyses geleverd heeft van het totalitarisme zoals het ontstaat en functioneert, zich niet omdraaien in haar graf wanneer ze zou vernemen dat haar werk gebruikt wordt om een TV-uitzending over forel in botersaus te verdedigen?

 

Is het bovendien niet bijzonder ironisch dat precies Yves Desmet censuur in hoofde van anderen durft aanklagen?

In zijn krant De Morgen wordt immers al sinds jaren elke informatie over wat hij beschouwt als rechts gecensureerd en in het bijzonder wanneer het gaat over het Vlaams Belang.  De verslaggeving over parlementaire debatten bijvoorbeeld.  Hierin laat de redacteur steeds alle partijen die eraan deelnamen, aan het woord komen, behalve uiteraard het Vlaams Belang.  De lezer van deze krant mag blijkbaar niet weten wat deze partij verdedigt.  Schrik van contaminatie? 

En dan hebben we het nog niet over de fantasieverhalen die De Morgen regelmatig omtrent het Vlaams Belang in de wereld stuurt. 

Als er iemand is die in dit land wanneer het over censuur gaat beschaamd zou moeten zwijgen, dan is het wel Yves Desmet…

Tenslotte toch dit nog: wanneer hij absoluut iets over het eten van forel wil brengen, raad ik hem aan eens een gerookt exemplaar van deze vis te proberen en dan opgediend met een glas ijsgekoelde wodka…een lekkernij!

13:39 Gepost door Francis Van den Eynde in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: hitler, de morgen, forel, yves desmet |  Facebook |

Commentaren

Yves Desmet Francis, de heer met het wijzende vingertje, de stroomlijner van ons gedachtengoed, is inderdaad de laatste die over censuur een forum verdient. Je vergeet erbij te melden dat hij mede opstoker is van het reclameverbod voor het VB. Het is m.i. niet toevallig dat De Morgen zo moest afslanken, de mensen pikken die discriminatie niet vanwege Desmet en zijn kornuiten.

Gepost door: Yves De Moor | 19-12-08

De commentaren zijn gesloten.